Wat is… Mindfulness

Mindfulness is bewust leven in Aandacht en het aanwezig zijn in het Nu.

Mindfulness is het centrale begrip binnen de MBSR (Mindfulnes Based Stress Reduction). In de Mindfulness richt je je volledige aandacht bewust op iets in het hier en nu zonder daar een oordeel over te vellen. Je bent je gewaar van wat zich aandient zonder welk oordeel dan ook.

Mindfulness komt van vipassana uit het Sanskriet, hetgeen vertaald kan worden met ‘aandachtsgerichtheid’. Het is een oude meditatievorm uit de Boeddhistische traditie en betekent letterlijk: de dingen zien zoals ze werkelijk zijn. Mindfulness is dus eigenlijk een Aandachtstraining.

Leven met open aandacht betekent dat je leeft in het Hier en Nu. Je bent niet met je gedachten in Verleden of de Toekomst. Het Verleden kun je niet veranderen en in de Toekomst kun je niet aanwezig zijn. Alleen in het huidige moment Ben je er.  Ook dat kennen we allemaal.

Iedereen kent momenten van volle Aandacht en Aanwezig Zijn, denk hierbij aan het luisteren naar het gezang van vogels in de tuin, een boswandeling in de vroege ochtend, de geboorte van een kind, de ondergaande zon

Ook gedurende minder prettige momenten kun je volledig gewaar zijn dat je aanwezig bent in het Moment. Angst die je overvalt gedurende een enge film, of  je ademhaling die stokt in je keel en een bonzend hart van een schrikreactie. Je bent je gewaar van de sensaties die je lichaam op dat moment produceren.

Mindfulness heeft vele voordelen die inmiddels wetenschappelijk bewezen zijn en wordt ingezet bij mensen met stress, concentratieproblemen, pieker-en angstklachten, vermoeidheid, negatieve gedachten, weinig rust.

Voordelen van Mindfulness, lees verder